CIZNOVO-ČOČKOVÝ DHAL

0

Posted by Lucasinka | Posted in Luštěniny | Posted on 22-06-2021

Dhal miluju, ale vždycky jsem ho dělala jen z červené čočky. Před pár dny jsem narazila na recept bez červené čočky a tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem ho. A je naprosto úžasný, rychlý a zdravý. Protože jsem poslední dva týdny bez sporáku a trouby, musím vařit v papiňáku a tak zkouším nové a nové recepty a jsem nadšená. Samozřejmě nemusíte při vaření použít papiňák a Dhal mužete uvařit i v hrnci. Jen ho musíte častěji míchat a vařit po pár minut déle.


BUDETE POTŘEBOVAT

400g uvařené cizrny

160g zelené nevařené čočky

1 konzerva sekaných rajčat

10 cherry rajčátek

520ml zeleninového vývaru

1 cibule

4 stroužky česneku

1,5cm kousek čerstvého zázvoru

1 šťáva z 1 limetky

2 lžíce tamari nebo sojové omáčky

1 lžíce kokosového cukru nebo agáve syrupu

1 lžíce kari koření

2 lžičky římského kmínu

1 lžička kurkumy

1 lžička mletého koriandru

sůl na dochucení

POSTUP

Do papiňáku nasypeme drobně nasekanou cibuli, zázvor a utřený česnek. Přisypeme všechno koření i cukr a po cca 1 minutě restování přisypeme čočku, cizrnu a rozpůlená cherry rajčátka. Po další zhruba 1 minutě restování přilijeme sekaná rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Ochutíme tamari omáčkou, limetkovou šťávou. Papiňák zavřeme a necháme vařit 15 minut. Poté odpustíme páru, otevřeme a odebereme zhruba 1 plnou naběračku, kterou rozmixujeme. Touto směsí Dhal zahustíme, prohřejeme, dochutíme solí a podáváme s vařenou rýží, quinoou a Naanem.

Pozn. Můžete použít i konzervovanou čočku, ale poté použijte jen 200ml zeleninového vývaru a můžete dobu vaření zkrátit na 10 minut.

Comments are closed.