NEJLEPŠÍ PIZZA

0

Posted by Lucasinka | Posted in Slané | Posted on 13-05-2021

Pizza je u nás hodně oblíbená a vlastně je to takové více v jednom. Jedno těsto a neomezeně možností, jak jí ochutit, ozdobit atd. Mám odzkoušené úplně jednoduché těsto, které nikdy nezklame. A na vrch dávám místo veganského sýru domácí „sýr“ z kešu oříšků.

TĚSTO NA PIZZU

500g hladké mouky

7g sušeného droždí

1 1/2 lžičky soli

340ml vlažné vody

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Zakryjeme a necháme 1 hodinu na teplejším místě vykynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme placku, kterou přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Ozdobíme dle svého uvážení a chutí. Pečeme při 220 stupních do zlatova (cca 10-15 minut).

KEŠU SÝR (NEJEN NA PIZZU)

1/2 hrnku kešu oříšků

1 hrnek neslazeného sojového mléka

2 lžičky citronové šťávy

1 1/2 lžičky kukuřičného škrobu

1 lžička lahůdkového droždí

1 lžička soli

1/2 lžičky granulovaného česneku

Kešu oříšky zalijeme vroucí vodou a necháme alespoň 30 minut změknout. Slijeme a oříšky nasypeme do mixéru. Přidáme ostatní ingredience a vše rozmixujeme do hladka. Přelijeme do malého hrnce a za stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Jakmile začne směs houstnout, odstavíme a vlijeme do uzavíratelné nádoby. Necháme nezakryté zcela vychladnout. „Sýr“ můžeme skladovat zakryté v lednici až 4 dny. Můžeme jej použít na pizzu, do toastů nebo jím namazat sedvič. Dokonce je možné jej použít i místo bešamelové omáčky na lasagně. Jen, když sýr chcete použít na lasagně, použijte jej teplý a nenechte vychladnout.

Comments are closed.