POMERANČOVÉ HOUSTIČKY

0

Posted by Lucasinka | Posted in Sladké | Posted on 27-12-2020

Letos jsem se rozhodla zkusit úplně nový recept na vánočku. A měl takový úspěch, že si děti i partner říkali o další a další. Jenže, kdo by se pořád chtěl plést s devíti pramenama a tak jsem ze stejného těsta prostě udělala houstičky, které si děti můžou namazat rostlinným máslem, džemem nebo prostě jejich nejoblíbenější Lotus pomazánkou. Houstičky nejsou nějak extra sladké, ale jsou krásně voňavé, lehoučké a úžasně nadýchané. V předchozí várce jsem zkusila přidat i sušené ovoce a bylo to moc fajn, ale všichni jsme se shodli na tom, že takhle jednoduché jsou prostě nej. No a protože to u nás mělo velký úspěch, tak jsem se rozhodla recept s vámi sdílet. Je už jen na vás, jestli z těsta vytvarujete housky, vložíte do formy na chleba nebo upečete vánočku. Slibuju, že nebudete litovat!

Budete potřebovat

500g pšeničné chlebové mouky (nebo klasické hladké), 80g tmavého třtinového cukru, 7g sušeného droždí, 250ml rostlinného neslazeného mléka, 80g rostlinného margarinu, jemně nastrouhaná kúra z 1 velkého pomeranče, špetka soli

Postup

Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, droždím, špetkou soli a pomerančovou kúrou. Do malého hrnce dáme rostlinný margarin, zalijeme mlékem a na mírném plameni pomalu ohříváme, dokud se margarin nerozpustí. Teplotu vždy zkouším tak, že v mléku musím udržet kousek malíčku bez pocitu pálení. Rozpuštěné mléko s margarinem vlijeme do moučné směsi, promícháme lžící a poté rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky (především pokud budete používat hladkou mouku, bude nejspíš potřeba trochu více mouky). Připravené těsto zakryjeme a necháme alespoň hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svou velikost). Poté vyndáme z mísy a rozdělíme na osm dílů. Každý díl zploštíme, přeložíme z každé strany a pak v ruce vytvarujeme tvar housky.

Takto připravené housky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme a  necháme ještě 10 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 160 stupňů a jakmile je trouba vyhřátá, vložíme housky a pečeme 25-35 minut (podle velikosti housek). Jestli jsou housky upečené zjistíte tak, že poklepete na spodní část a pokud slyšíte dutý zvuk, můžete je vyndat z trouby. Necháme zcela vychladit.

Pozn. Pokud chcete houstičky krásně lesklé, můžete je potřít trochou směsi rostlinného mléka a agáve sirupu, ale pak pozor na barvu a možné zkaramelizování.


Comments are closed.