POLENTOVÝ KNEDLÍK S VÝPEČKAMA A ŠPENÁTEM

0

Posted by Lucasinka | Posted in PŘÍLOHY, Seitan/Tempeh/Soja | Posted on 31-12-2020

Na tohle jídlo jsem měla chuť už delší dobu. Ale buď jsem nemela doma brambory, když už ano, tak jsem je zapoměla uvařit předem a přes týden jsem to proto odkládala. Až dneska jsem si vzpoměla, že jsem kdysi dělala knedlík z polenty a byl naprosto úžasný. Sojové maso mi v poslední době nedělá dobře stejně jako seitan (ten tedy nemůžu vůbec), ale našla jsem v lednici tempeh, přidala tofu natural atd atd…Na „výpečky“ i polentový knedlík jsem použila recepty tady ze stránek, ale říkala jsem si, že to sepíšu prostě všechno dohromady, a třeba tím nekoho inspiruju…


BUDETE POTŘEBOVAT

Na polentový knedlík:

300ml sojového neslazeného mléka, 300ml vody, 150g polenty, 2 lžičky sypkého bujonu, trocha soli

Na „výpečky“

280g pevného tofu natural, 200g tempehu natural, 2 cibule, 1/2 hrnku lahůdkového droždí, 2 lžičky granulovaného česneku, 1 lžička uzené papriky, 4 lžíce sojové omáčky (používám Tamari), 4 lžíce olivového oleje

Na špenát

400g mraženého špenátu, 6 stroužků česneku, 1 cibule, 50ml rostlinné smetany, 1 lžíce kukuřičného škrobu, sůl

POSTUP

Polentový knedlík

Do hrnce nalijeme sojové mléko a mléko, přisypeme bujonový prášek a případně ochutíme solí. Vmícháme polentu a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté stáhneme a vaříme dokud se za lžící/vařečkou nezačne dělat taková jakoby cestička. Uvařenou polentu nalijeme na připravenou potravinářskou fólii a vytvarujeme váleček, který pak zabalíme ještě do alobalu. Necháme zcela vychladnout. Pokud pospícháte, jako já, můžete dát do lednice nebo do mrazáku. Nejlepší je připravit knedlík hned ráno, pokud ho plánujete servírovat k obědu. Poté knedlík rozbalíme, pokrájíme nití na plátky a můžeme buď ohřát v mikrovlnce, opéct na pánvi nebo rozehřát v troubě.

Výpečky

Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Tofu a tempeh nakrájíme na menší kostičky a smícháme s na hrubo pokrájenou cibulí. V misce smícháme lahůdkové droždí, granulovaný česnek, uzenou papriku, sojovou omáčku a olej. Připravenou směs vlijeme k tofu směsi a rukama promícháme. Pečeme 30-40 minut a občas promícháme, aby se vše opeklo rovnoměrně.

Špenát

Do hrnce nasypeme drobně pokrájenou cibuli a podlijeme trochou vody. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mražený špenát, utřený česnek a sůl. Necháme špenát za občasného promíchání rozmrazit. V malé misce smícháme škrob se smetanou a vmícháme do rozmraženého špenátu. Ochutíme solí, necháme provařit a podáváme.

Comments are closed.