JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

0

Posted by Lucasinka | Posted in PŘÍLOHY, Saláty | Posted on 11-05-2020

Miluju bramborový salát, ale vadí mi, že je plný majonézy. Kdysi jsem vyzkoušela kešunézu – prostě majonézu, ale z kešu oříšků a bez přidaného tuku. Dlouhou dobu jsem ji nepoužila, až v sobotu, kdy bylo venku krásně teplo a já dostala chuť na bramborový salát. Ale né ten klasický, co se dělává na Vánoce. Ale odlehčenější a práve z kešunézou. Určitě stojí za vyzkoušení.


Budete potřebovat

1kg salátových brambor, 1 svazek jarní cibulky, 2 středně velká rajčata, čerstvá petrželka (můžete vynechat)

na kešunézu: hrnek kešu oříšků, 100ml Alpro sojové smetany, 1-2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce plnotučné hořčice, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžička sušeného česneku (není nutné), černá sůl Kala Namak nebo obyčejná sůl, bílý pepř

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Oloupeme a nakrájíme na menší kostičky stejně jako rajčata. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka a přimícháme k bramborám. Do mixéru nasypeme kešu oříšky, zalijeme smetanou, přidáme ocet, oba druhy hořčice, citronovou šťávu, sušený česnek a sůl. Rozmixujeme do hladka a vmícháme do bramborové směsi. Promícháme, dochutíme solí a pepřem a jakmile  jsme s výsledkem spokojeni, necháme alespoň na 1 hodinu vychladit v ledinici. Salát chutná skvěle samotný, na chlebíčkách nebo jako příloha k opečenému tofu nebo tempehu.

Comments are closed.