POHANKOVÝ CHLÉB

0

Posted by Lucasinka | Posted in Slané | Posted on 15-03-2019

Poslední dobou mi nedělá dobře lepek a tak jsem se rozhodla, že zkusim omezit lepek. Jenže já a fungovat bez pečiva? No trochu jsem zapátrala a zalíbil se mi jeden recept na chléb z celé pohanky. Navíc jsem při úklidu spíže objevila pytlík pohanky a tak bylo rozhodnuto. Výroba chleba sice zabere dost času, ale na druhou stranu je mnohem zdravejší, neobsahuje droždí, prášek do pečiva ba ani přidaný kvásek, je zcela bez mouky a uspěl i u mého partnera, který se jinak pohance vyhýbá obloukem.


Budete potřebovat

1 1/4 hrnku pohanky, 1 1/2 + 2/3 hrnku vody. 1 1/2 lžíce citronové šťávy, 1/3 hrnku dýňových semínek, 1 1/2 lžíce chia nebo mletých lněných semínek, 1/2 lžičky soli, koření a bylinky podle chuti (přidala jsem 2 lžičky granulovaného česneku a 2 lžičky sušené petržele

Postup

1 – Pohanku alespoň dvakrát propláchneme, nasypeme do mísy,  zalijeme 1 1/2 hrnkem vody a citronovou šťávou, zakryjeme a necháme  6-8 hodin.

2 – Pohanku slijeme, propláchneme a spolu s 2/3 vody rozmixujeme na hustou kaši. Tu přelijeme do čisté suché mísy, zakryjeme a necháme 24 hodin fermentovat.

3 – Do zfermentované pohanky vmícháme semínka, sůl a bylinky nebo koření dle chuti (můžeme zcela vynechat), těsto přelijeme do silikonové formy a necháme další 1 hodinu zakryté odpočinout.

4 – Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Připravený chléb vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Jakmile je povch pevný a zlatavý, vzklopíme a pečeme dalších 20 minut bez formy. Chléb tak bude krásně křupavý ze všech stran. Zda je chléb správně upečený poznáte tak, že při zaťákání na dno chleba uslyšíte dutý zvuk. Necháme zcela vychladnout a podáváme. Chléb vydrží v lednici až 7 dní.

Toto je recept na 1 malý bochníček, chcete-li větší, zdvojnásobte množství a prodlužte dobu pečení. Já upekla jen tento malý bochníček jako testovací „vzorek“, ale příště už půjdu určitě do většího.

Comments are closed.