LAHMACUN – TURECKÁ PIZZA VE VEGAN VERZI

0

Posted by Lucasinka | Posted in Slané | Posted on 19-06-2017

Máme hodně rádi pizzu a tak jsem hledala trochu inspirace, protože jsem pro děti chtěla menší změnu. Narazila jsem na recept na Lahmacun a moc se mi líbil, jen mi vadila jedna věc – v originále je použité maso, které jsem prostě nahradila směsí hub a vlašáků. To se mi osvědčilo už u několika receptů a tato kombinace skvěle funguje. Pizza je opravdu úžasná, šťavnatá a protože jsem dělala verze pro děti, svou jsem si dochutila trochou omáčky Sriracha, která je příjemně pálivá.


Budete potřebovat

na těsto:

500g celozrnné špaldové mouky, 10g sušeného droždí, 10g soli, 10g kokosového cukru, 300-350ml vlažné vody

Náplň:

100g hnědých žampionů, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 cibule, 2 větší rajčata, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mleté skořice, čerstvá petržel a máta

Postup

Těsto:

Všechny suché suroviny nasypeme do mouky a postupně přiléváme vodu. Vypracujeme pevné a nelepivě těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kynout.

Náplň:

Houby očistíme, vhodíme do mixéru, přisypeme vlašské ořechy a několika pulsy rozmixujeme. Na pánev nasypeme drobně nakrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a necháme zesklovatět. Přidáme na jemno nakrájený česnek a rajský protlak, koření a rajčata, která jsme zbavili semínek a drobně nasekali. Nakonec vmícháme směs hub a vlašských ořechů a cca 10 minut dusíme. Dochutíme solí, pokud je potřeba a kdo má rád ostřejší, může přidat chilli. Vypneme oheň a nakonec vmícháme drobně nasekanou petrželku a mátu.

Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme na slabou placku. Pomažeme houbovou směsí a vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200 stupňů. Pečeme 15 – 20 minut (podle tlouštky těsta). Vyndáme z trouby, nakrájíme a ihned podáváme s čerstvou zeleninou.

Comments are closed.