KADEŘÁVKOVÝ DORT S BORŮVKOVÝM KRÉMEM

0

Posted by Lucasinka | Posted in Dorty | Posted on 03-06-2017

Ano, čtete správně. Kadeřávkový dort! Na tento recept jsem narazila při listování svou novou kuchařkou The Prevent and Reverse Heart Disease Cookbook od Ann Crile & Jane Esselstyn. Citronovou šťávu jsem si do dortu přidala sama a kdo má rád citronovou chuť, může přidat i kúru (já to určitě přístě udělám). Nejen barva, ale i chuť je naprosto úžasná a prostě ho vyzkoušejte. Jsem si jistá, že s ním budete mít úspěch :)

Budete potřebovat

na dort:

4 hrnky listů kadeřávku, 3 hrnky celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek rýžového (nebo jiného) sirupu, 3/4 hrnku vody (nebo rostlinného mléka), 1/2 hrnku jablečného pyré, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky jedlé sody

na borůvkový krém:

1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek, 1/4 hrnku pomerančového džusu, 2 balení silken tofu (cca 680g) 1/2 hrnku rýžového (nebo jiného) sirupu, 2 lžíce chia semínek

Postup

Dort

Nejprve listy kadeřávku nasypeme do hrnce s trochou vody a necháme vařit, dokud není zcela měkký. Necháme jej okapat a vhodíme jej do vysokorychlostního mixéru spolu se sirupem, vanilkovým extraktem, jablečným octem, citronovou šťávou a vodou (nebo mlékem). Mixujeme dokud není směs zcela hladká. Ve velké míse smícháme mouku s jedlou sodou a vlijeme kadeřávkovou směs. Promícháme a těsto nalijeme do silikonové formy (použila jsem dvě menší silikonové formy) a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení necháme vychladit a potřeme připraveným krémem.

Krém

Nejprve nasypeme borůvky do hrnce spolu s pomerančovým džusem. Necháme vařit 5 minut. Směs by měla mít sirupovou konzistenci. Takto připravené borůvky přendáme do vysokorychlostního mixéru a rozmixujeme dohladka. Přidáme tofu, sirup a chia semínka. Znovu mixujeme dokud nezískáme hladký krém. Necháme cca 10 minut vychladit.

Pozn. Krém je skvělý také s malinama nebo jahodama.


Comments are closed.