Skoro každý víkend dělám nějaké omáčky s knedlíkem nebo rýží. Tentokrát jsem vařila tzv. co lednice dala a vznikla z toho tahle úžasná omáčka, která chutnala úplně všem. Má úžasnou barvu, skvělou chuť, je rychlá a nenáročná. Musím přiznat, že mě k ní inspiroval můj domácí zeleninový vývar, který jsem si udělala z listů z řepy, mrkve, petrželové natě a zbytků papriky, rajčat, česneku, cibule, odřezků z mrkve a petržele. Vývar sám o sobě byl moc dobrý a po listech z řepy měl krásnou růžovou barvu. Tak jsem si řekla, proč neudělat i červenou omáčku z řepy, kterou jsem měla v lednici? Přiznávám bez mučení, miluju experimentování v kuchyni a zvlášť, když je výsledek takhle skvělý
Budete potřebovat
3 střední petržele, 3 menší červené řepy, 2 střední mrkve, 1 cibule, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (použila jsem libeček, majoránku, tymián a rozmarýn), 150ml ovesné smetany, zeleninový vývar, sůl a citron na dochucení
Postup
Cibuli nakrájíme na hrubo a dáme do hrnce spolu s trochou vývaru. Zakyjeme pokličkou a necháme cca 5 minut dusit. Přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu, česnek, nasekané bylinky a vše zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby všechna zelenina byla ponořená. Zakyrjeme pokličkou a necháme vařit dokud zelenina není zcela měkká. Pak vše rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Zjemníme ovesnou smetanou a zdá-li se nám omáčka příliš hustá, naředíme trochou vývaru. Dochutíme solí a citronovou šťávou a podáváme nejlépe s domácím knedlíkem.