Budete potřebovat
750ml neslazeného mandlového mléka, 100g květáku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, bujonový prášek (nebo jen sůl a pepř), 1 lžíce lahůdkového droždí, 1/2 lžičky citronové šťávy
Postup
Do hrnce vlijeme olej, vhodíme drobně pokrájený česnek a necháme chvíli restovat. Jakmile začne česnek vonět, přilijeme mléko, ochutíme bujonovým práškem nebo jen solí a pepřem a přivedeme k varu. Květák rozdělíme na co nejmenší růžičky a vhodíme do vroucího mléka. Necháme vařit cca 5 minut nebo dokud není květák měkký. Poté vše přelijeme do mixéru, přisypeme lahůdkové droždí, citronovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Smícháme s uvařenýma špagetama a ihned podáváme sypané třeba veganským parmezánem.
Pozn. Pravá omáčka Alfredo je, dle mého názoru, velmi těžká – kromě sýrů obsahuje i šlehačku na šlehání, žloutek, máslo…což se nedá nazvat „lehkou omáčkou“ na těstoviny. Tuto verzi jsem našla na stránkách http://minimaleats.com a výsledek mi udělal obrovskou radost.