„HALUŠKY“ S TOFU KRÉMEM

0

Posted by Lucasinka | Posted in Obiloviny | Posted on 31-05-2014

Budete potřebovat

na halušky: 1 hrnek jáhel, 4 hrnky vody, 3/4 hrnku ovesných vloček, 3/4 hrnku pohankové mouky, 1 lžička soli

na tofu krém: 390g tofu natural, 100ml vody, 4 menší nebo 2 velké stroužky česneku, 1/2 lžičky černé soli, 1/2 lžičky nori vloček, ume ocet, sůl

ostatní: 200g uzeného tofu, 1/4 menšího celeru, 2 cibule, olej

Postup

Jáhly spaříme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit 30 minut nebo dokud se voda nevyvaří. Do teplých jáhel vmícháme ovesné vločky, sůl a pořádně promícháme. Směs necháme zcela vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme pohankovou mouku a rukama vše spojíme.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme. Vlhkýma rukama ze směsi vyválíme váleček a z něj odtrháváme kousky, které vhazujeme přímo do vroucí vody. Jakmile „halušky“ vyplavou na hladinu, sebereme je děrovanou lžící, přendáme do mísy a propláchneme studenou vodou.

Na krém dáme do hrnce vařit 100ml vody, kterou jemně osolíme a jakmile se začne vařit, přidáme nadrobené tofu a drobně pokrájený česnek. Necháme vařit cca 5 minut. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme nori vločky, černou sůl a dochutíme ume octem do jemně nakyslé chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno. Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, stejně tak i uzené tofu. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, celer i tofu a smažíme do zlatova.

Na talíř dáme uvařené „halušky“, polijeme tofu krémem a posypeme cibuli s celerem a tofu. Jídlo je výborné, lehké, lehce stravitelné a dá se říct i zdravé díky jáhlům a pohankové mouce.

Pozn. Místo tofu krémem můžeme do „halušek“ vmíchat kysané zelí. Je lepší udělat trochu větší kousky, než které by se dali udělat v haluškovači, protože jsou pak tužší a chutnější.

Recept jsem našla na stránkách www.jimezdrave.cz a trochu si jej upravila.

Comments are closed.