ZELENINOVÁ OMÁČKA

0

Posted by Lucasinka | Posted in Omáčky | Posted on 30-03-2014

Budete potřebovat

800ml zeleninového vývaru, 150ml sojové smetany, 3 mrkve, 2 petržele, 1 cibule, 3 bobkové listy, 2 lžíce cukru, 1 lžička mletého hořčičného semínka, 1 lžička rybízové zavařeniny, rostlinné máslo, mouka

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Do většího hrnce dáme lžíci másla, vsypeme cibuli a jakmile zesklovatí, přisypeme očištěnou a na stejně velké kousky pokrájenou kořenovou zeleninu. Jakmile začne zelenina trochu zlátnout, přisypeme cukr, oloupaný a na půlkolečka pokrájený citron, který zbavíme semínek, bobkový list a mleté hořčičné semínko. Zalijeme vývarem, přiklopíme a vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká vyndáme bobkové listy a zeleninovou směs rozmixujeme dohladka. Ve smetaně rozmícháme trochu mouky a vlijeme za stálého míchání do omáčky. Necháme provařit a dochutíme rybízovou zavařeninou, citronovou šťávou nebo cukrem, je-li potřeba. Podáváme s knedlíkem a lžičkou zavařeniny.

Pozn. Rybízová zavařenina je tip od Mary Berry, která tak dochucuje snad všechny možné omáčky.

Inspirací mi byl recept na Svíčkovou omáčku ze stránek Kuchařka ze Svatojánku. Upravila jsem si dle svého a tím vznikl jiný receptík, který me velmi příjemně překvapil.

Comments are closed.