BROSKVOVO-JABLKOVÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ

0

Posted by Lucasinka | Posted in Koláče | Posted on 21-03-2014

Budete potřebovat

500g broskví/nektarinek, 1000g jablek vhodných na vaření, 5 lžic třtinového cukru, 5 lžic vody, 3 lžíce vanilkového pudinku (prášku) nebo kukuřičného škrobu, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého kardamonu

na těsto: 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce mletého lněného semínka s 9 lžícemi vroucí vody,  3 lžíce třtinového cukru, 1 lžička prášku do pečiva

Postup

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Přendáme do hrnce, přidáme cukr, skořici a kardamon, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Jakmile jsou jablka měkká a rozpadají se (cca po 5 minutách varu), vlijeme do nich směs z vody a pudinkového prášku (nebo škrobu). Promícháme a sundáme z ohně. Broskve nebo nektarinky omyjeme, osušíme, zbavíme pecky a pokrájíme na slabé plátky, které naskládáme do formy vyložené pečícím papírem. Na vrstvu broskví nalijeme vařenou jablíčkovou směs a uhladíme. Do misky nasypeme lněné semínko, zalijeme vroucí vodou a necháme alespoň 15 minut. Poté přisypeme cukr, mouku s práškem do pečiva. Pokud je směs příliš hustá, můžeme zředit trochou rostlinného mléka nebo vody. Jakmile je těsto hladké, bez hrudek, vlijeme jej na jablečnou směs a rozetřeme do krajů. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30-35 minut. Těsto by mělo být na povrchu pevné na dotek s jemně hnědým zbarvením. Koláč necháme ve formě vychladit, poté překlopíme na talíř a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme posypat moučkovým cukrem (není potřeba).

Pozn. Používám v UK velmi rozšířenou odrůdu jablke Bramley, což jsou velká zelená jablka, která syrová nechutnají zrovna nejlépe, ale po chvíli varu se zcela rozpadnou a nemusí se již mixovat. Také varem mírně změní chuť a jsou příjemně nakyslá. V ČR jsem našla jablka odrůdy Bohemia Apple a Granny Smith. Při užití jiné odrůdy jablek je potřeba po změknutí směs rozmixovat.

jablíčka s kořením a cukrem před varem

Comments are closed.