CHRISTMAS CAKE

0

Posted by Lucasinka | Posted in VÁNOCE | Posted on 25-12-2013

Christmas cake je tradiční britský slavnostní dort, podávaný na Vánoce. Neobsahuje žádný cukr zato hromadu sušeného ovoce a koření. Při pečení krásně provoní celý byt a tato verze není tak časově náročná. Letos jsem pekla tento cake poprvé místo vánočky i kvůli tomu, že české Vánoce, které držíme, jsem chtěla obzvláštnit trochou britské tradice, když už v té Velké Británii žijeme

Budete potřebovat

na těsto: 150g hladké mouky, 100g margarinu, 1 banán, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička muškátového ořísku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku

ostatní: 150g sušených meruněk, 150g mixu rozinek a sultánek, 100g sušených švestek, 75g sušených datlí, 75g vlašských ořechů, 25g lískových oříšků, 15g slunečnicových semínek, 2 citrony, 2 lžíce rumu

Postup

Den předem do misky dáme na středně velké kousky pokrájené sušené ovoce, přidáme kúru z obou citronů, zalijeme rumem a citronem, promícháme, zakryjeme a necháme minimálně přes noc.

Druhý den nasypeme do mixéru margarin s máslem a kořením a promixujeme do hladka. Pak postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. K naloženému ovoci vmícháme vlašské i lískové oříšky a semínka, promícháme a přidáme těsto. Promícháme a přendáme do formy vyložené pečícím papírem.

Lžící uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 90-120 minut. Upečenost vyzkoušíme špejlí, která po vytažení musí zůstat čistá a suchá. Upečený korpus vyndáme z formy a necháme vychladit na mřížce. Jakmile dort pořádně prochladne, potřeme ho slabou vrstvou dobré meruňkové marmelády a potáhneme marzipánem nebo fondáme. Zdobíme dle fantazie.

Comments are closed.