Power Food – SPIRULINA

0

Posted by Lucasinka | Posted in Ostatní | Posted on 25-08-2013

Jedná se o modro zelenou řasu. Spirulina je jedna z prvních forem života, která přibližně před 3,6 miliony lety začala vypouštět kyslík, čímž pomalu vytvářela dnešní atmosféru. Vyskytuje se v močálech, sladko i slano vodních stojatých vodách, ale nejvíce se jí daří tropických teplých mořích.

Spirulina je výjimečnou potravinou a úžasným zdrojem koncentrovaných, netoxických a lehce vstřebatelných živin. Je vysoce přínosnou náhradou za proteinové prášky. Bílkoviny ve Spirulině obsahují všech 8 základních aminokyselin, což z ní činí kompletní bílkovinu. Dále obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, B12, E, a K. Navíc dodává minerály, stopové prvky, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, stejně jako vysoké množství chlorofylu a dalších prospěšných barviv. Spirulina je ze 65% kompletní bílkovina, což jí dělá největším zdrojem bílkovin na světě. Pro srovnání sojové boby jsou bílkovinou ze 34%, syrové maso z 27%. Spirulina se suší za nízkých teplot s aktivními enzymy, čímž se maximalizuje využitelnost bílkovin oproti zahřívaným bílkovinám.

Spirulina  se používa jako nutřiční zdroj energie, zvyšuje množství laktobacilů ve střevech, stabilizuje cukrovku a snižuje chuť k jídlu. Její používání pomůže od bolestí kloubů a posiluje imunitní systém. Také stimuluje lymfatický systém a novotvorbu krevních elementů. Snižuje projevy alergií, má dobrý vliv při kardiovaskulárním onemocnění a je vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem, protože snižuje hladinu LDL cholesterolu, kdežto hladiny HDL cholesterolu, který je žádoucí, zůstává nezměněn. Její užívání má příznivý vliv při redukcích hmotnosti, vysokém krevním tlaku, astmatu, onemocnění ledvin a poškození jater. Složky, které spirulina obsahuje, zpomalují stárnutí kůže a udržuje pokožku zdravou. Pomáhá při léčbě zánětlivých onemocnění v dutině ústní, při léčbě nedostatku zinku a prokazatelně má antivirové účinky, například při oparech, spalničkách, příušnicích a chřipce typu A. Využívá se i při léčbě rakoviny, kde je vhodná zejména při léčbě chemoterapií. Během těhotenství a kojení zvyšuje hladinu vitaminu A a proto je v tomto období výborná z nutričního hlediska. Spirulinu mohou užívat jak sportovci, tak i senioři.

Obecné složení ve 100g

Bílkoviny – 53000 – 68000 mg,  Sacharidy - 17000 – 25000 mg, Tuk - 4000 – 6000 mg, Minerální látky - 8000 – 13000 mg

Vitaminy

Betakaroten (provit. A) – 225 mg ,  Vitamin E – 1,5 mg, Vitamin B1 - 2,5 mg,  Vitamin B2 -3,7 mg, Vitamin B3 - 15 mg, Vitamin B5 - 0,2 mg,     Vitamin B6 - 0,5 mg, Vitamin B12 - 0,07 mg, Kyselina listová -0,2 mg, Biotin -0,04 mg

Minerální látky

Draslík – 1900 mg, Sodík – 1400 mg, Fosfor - 1000 mg, Hořčík - 767 mg, Vápník – 467 mg, Železo - 50 mg, Mangan – 3,2 mg, Zinek – 2,7 mg, Měď - 0,7 mg, Selenium – 0,03 mg

Pigmenty

Karotenoidy – 400 mg, Chlorofyl -800 mg, Fykocianin - 12000 mg

Esenciaální aminokyseliny

Fenylalanin – 2600 mg, Histidin – 1500 mg, Isoleucin – 3300 mg, Leucin – 4900 mg, Lyzin – 2600 mg, Methionin - 1300 mg, Threonin – 2800 mg, Tryptofan – 900 mg, Valin – 3700 mg

Neesenciální aminokyseliny

Kyselina asparagová - 7300 mg, Kyselina glutaminová - 8400 mg, Alanin – 4700 mg, Arginin – 4800 mg, Cystin - 600 mg, Glycin – 3200 mg, Prolin – 2500 mg, Serin – 2700 mg, Tyrosin – 2400 mg

Esenciální mastné kyseliny

Kyselina linoleová – 1100 mg, Kyselina gamalinoleová - 1000 mg

Neesenciální mastné kyseliny

Kyselina palmitová - 2000 mg, Kyselina palmitolejová – 200 mg

zdroje www.andesspirulina.cz,  www.vitalvibe.eu

Comments are closed.