CELOZRNNÉ BAGETY

0

Posted by Lucasinka | Posted in Slané | Posted on 20-04-2013

Budete potřebovat

300g celozrnné mouky, 200g hladké mouky, 350ml vody, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky soli, olej

Postup

Do mísy nasypeme obě mouky, na jednu stranu dáme droždí, na druhou sůl. Přidáme část vody a rukou začneme zadělávat těsto. Postupně přiléváme vodu, je-li těsto drobivé a suché. Jakmile je těsto celistvé, přendáme jej na lehce poolejovaný vál a zhruba 5 minut hněteme, dokud není těsto elastické a hladké. Poté je vrátíme do mísy, kterou jsme lehce vytřeli olejem, zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 1 hodinu, nejlépe však 3 hodiny kynout. Po vykynutí přendáme těsto na mírně pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a opět chvíli hněteme. Poté vytvarujeme požadovaný tvar, zakryjeme a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 220 stupňů a připravené bagety pečeme 25-30 minut. Aby nepopraskaly, je dobré do trouby na nejspodnější rošt dát např. nerez mísu naplněnou vodou, aby v troubě vzniklo vlhké prostředí. Bagety můžeme i různě plnit, přidávat semínka, bylinky apod.

Pozn. Dělala jsem dvě různé bagety – jedna plněná černými olivami a feta sýrem s jalapenos papričkama, druhá je se slunečnicovými a dýňovými semínky.

Bagety před pečením

Rozkrojená bageta je s pikantním feta sýrem a černými olivami, vcelku s dýňovými a slunečnicovými semínky

Comments are closed.