SEZÓNNÍ POTRAVINY – ŘÍJEN

0

Posted by Lucasinka | Posted in Sezónní potraviny | Posted on 25-10-2010

V říjnu je skvělý čas jablek, brusinek, fíků, hrušek, slív a švestek. Pokud v obchodě objevíte kdoule, určitě neváhejte a přidejte je do nákupního košíku. Jedná se o zkříženinu jablka a hrušky a poslední čtvrtletí je v nejlepší formě. Naopak poslední šanci mají rajčátka, která se říjnem loučí s vůní a sladkou chutí. Na trh přichází clementinky, jejichž čas přijde v příštím měsíci, listopadu. Také datle dozrávají a v nejbližších dnech budou na našich pultech v té nejlepší formě.

Ze zeleniny se koncem října bude postupně ztrácet z pultů lilek, brokolice a ani česnek nebude mít tolik výraznou chuť. Také papriky už nebudou tak sladké, protože období od listopadu do ledna není pro jejich přirozený růst ideální. Pro milovníky ředkviček nastává neoblíbené období, které trvá zhruba do půlky dubna. Naopak v radost mohou propuknout milovníci jedlých kaštanů, tuřínů a sladkých brambor, jejichž čas říjnem přichází. V dobré formě je červená řepa, růžičková kapusta, celer, artyčoky nebo kapusta, která by v tomto období neměla v našem jídelníčku chybět. Pokud jste milovníkem pórku, petržele, hrášku nebo brambor, je říjen čas, kdy je může jíst do sytosti. S chladnějším počasím se na pultech objevuje také dýně, které můžeme využít nejen na slaná ale i na sladká jídla. Také je poslední chvíle na vychutnání mangoldu, kterým můžeme v jídelníčku nahradit špenát.

Write a comment

You must be logged in to post a comment.