Budete potřebovat:
500 g hladké mouky, 300 ml vody, sáček sušeného droždí, 1,5 lžičky cukru, 1,5 lžičky soli
Postup:
V míse smícháme mouku se solí, cukrem a droždím, přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej zhruba na 8 dílků a na mírně pomoučeném vále vyválíme válečky, které spojíme do kroužku. Necháme dalších 15 minut kynout a mezitím si ohřejeme vodu. Připravené bagely vkládáme pomocí děrované naběračky do vody a povaříme zhruba 30 sekund z každé strany. Voda by neměla úplně vřít, spíš jen probublávat pod bodem varu. Pak bagely vyndáme, necháme okapat a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 220 stupňů a pečeme 15 minut. Po upečení a vychladnutí bagely používáme jako jiné pečivo.
Pozn. V UK se bagely plní zeleninou, sýry, masem apod. Můžem sypat mákem, solí, sezamovým nebo lněným semínkem.