Robi maso je tepelně upravený polotovar, který neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, tuky, cholesterol, sóju, glutamát, syntetická barviva ani konzervanty. Jedná se o nízkoenergetický výrobek racionální výživy, který neobsahuje tuk ani cholesterol. Má nízký obsah sacharidů a je proto velmi snadno stravitelný, aniž by postrádal důležité výživové látky. Oproti luštěninám a sóje, což jsou klasické zdroje rostrlinných bílkovin, je snadněji stravitelné a nenadýmá.
Robi maso je vhodný pro diabetiky, stejně jako pro lidi, kteří drží nízkocholesterolové, redukční nebo protisklerotické diety, ovšem není vhodné pro dietu bezlepkovou. Snižuje příjem nasycených mastných kyselin a slouží jako prevence při sklerotických změnách, nádorovým onemozněním a potížemi s dolními končetinami, kterými trpí především diabetici. Pro vegetariány je konzumace Robi masa výhodná z důvodu zajištění dostatečného příjmu bílkovin a nukleoidů.
Robi maso obsahuje rostlinnou bílkovinu a to především pšeničnou a rýžovou. Dále obsahuje obilné klíčky, vodu, červenou řepu a sůl. Je tepelně opracované a prodává se vakuově balené v igelitu a uzavřené v papírové krabičce. Chutí i vzhledem připomíná maso a je možné jej zakoupit jako plátky, oválky, nudličky nebo jako hotové jídlo, jako je sekaná, karbanátky, čína a řízky. Pokud při vaření nespotřebujeme celé balení, můžeme zbytek bez obav zamrazit. Po rozmrazení se doporučuje Robi propláchnout studenou vodou a nechat dobře okapat.
Příprava pokrmů z Robi masa je snadná a rychlá. Oproti sojovému masu se nemusí namáčet a při tepelné úpravě nemění objem. Zachovává si tvar i strukturu a proto je možné jej používat stejně jako maso. Můžeme jej smažit, vařit, péct, grilovat nebo jej za studena použít do salátů a pomazánek. Smažíme-li Robi maso v trojobalu či v těstíčku, doporučuje se je takto připravené vkládat do rozpáleného tuku v rozmezí 170-190 stupňů, díky němuž rychleji získají požadovanou barvu, jsou křehké a nenasáté tukem. Protože je Robi maso jen mírně slané, doporučuje se ho před jakoukoliv přípravou ochutit a nechat v ledini 1-2 hodiny marinovat. Plátky z něj můžeme podávat se všemi známými omáčkami nebo dušenou či zadělávanou zeleninou. Při této přípravě ho ochucené jen krátce prohřejeme v omáčce a rovnou podávame.
Nutriční hodnoty na 100 g výrobku
Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
523 kj 19,81 g 10,68g 0,05g