DÝNĚ – ZNAMENÍ PODZIMU

0

Posted by Lucasinka | Posted in Zelenina | Posted on 15-09-2010

Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek (dýně obecná) nebo tykev velkoplodou (dýně velkoplodá). Jedná se o jedloletou popínavou rostlinu, která pochází z Latinské Ameriky. Do Evropy se dostala kolem 15.století spolu se španělskými kolumbovskými výpravami. Plody dýně (bobule) mají různé tvary a zabarvení. Z 90% obsahuje vodu a důležité minerální látky jako je železo, hořčík, draslík a sodík. Obsahuje také alfa a beta karoten. Látky, které dýně obsahuje jsou velice prospěšné pro náš organismus, zlepšují trávení a snižují množství nežádoucích látek v těle. Velice pozitivně působí i na náš nervový systém. Zpracovává se nejen dužina, která je měkká, ale také semena, která se dají usušit a výborně chutnají pražená. Mezi nejrozšířenější druh dýně patří Hokaido, která na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do gigantických rozměrů a mívá v průměru kolem 10-30 centimetrů. Také její zpracování je mnohem příjemnější. Má oranžovou, zelenou nebo žíhanou barvu s příjemně aromatickou dužinou. Obsahuje provitamin A, vitaminy C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a také železo. V semínkách dýně Hokaido je velice prospěšný zinek.

Další známým a lahodným druhem je máslová dýně. Ta má tvar hrušky a příjemně sladkou chuť. Dužina má světle oranžovou barvu a to především díky vysokému obsahu beta-karotenu, tedy provitaminu, který má prokázané antioxidační a protizánětlivé účinky. Tato dýně je vhodná k zaváření, nakládání, ale je možné z ní upéct i sladké sušenky nebo koláče. Dýně se obecně dá použít jak čerstvá do různých salátů, tak i tepelně zpracovaná. Dýni můžeme zavařovat do kompotů, podávat jí jako přílohu, samostatné jídlo ale také dezert. Výborná a sytá je například dýňová polévka, plátky dýní můžeme obalit jako řízek a usmažit nebo kousky dýně dusit s rýží. Skvěle chutná v kombinaci s tymiánem a česnekem a to především při pečení. Je také možné ji za syrova nastrouhat a přidat do těsta na buchty nebo muffiny. Ale je možné z ní péct i dorty jak na slano tak i na sladko. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě jako je lednice nebo sklep a můžeme je pokrájet a uchovat v mrazáku. Při zpracování se nemusí vůbec loupat, protože přesto že je slupka velice tvrdá, při veření nebo pečení brzy změkne. Dýně se jen umyje, rozkrojí a vydlabou se semínka.

Spousta lidí nechává dýni uschnout jako dekoraci, ale to je věčná škoda. Je to totiž mimořádně chutná a přitom levná surovina. Díky barvě dužiny i barva polévky dokáže zahrát v deštivých podzimních dnech. Dýně Hokaido nebo Máslová dýně určitě stojí za vyzkoušení.



Write a comment

You must be logged in to post a comment.